36 деца – със симптоми на хранително натравяне в МБАЛ Разлог

36 деца тази нощ са приети в многопрофилната болница в Разлог със симптоми на повръщане, разстройство и коремни болки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на „зелено училище” в хотел в Банско. 

През нощта част от учениците се оплакали от остри болки в корема и започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение по диагнозите гастроентерит и гастроентероколит.
Децата са стабилни и се възстановяват, съобщиха властите.
В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болница.
Тази сутрин инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата. Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне, но това предстои да бъде потвърдено или отхвърлено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби в понеделник.
Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се каже със сигурност какъв е източникът на натравянето.

 

Може да харесате още...