За родители: как да проверим лицензиран ли е автобусът за училищната екскурзия на детето

Родителите и директорите на училища не са безпомощни, когато стане въпрос за това с какви ще пътуват децата на предстоящата екскурзия. Те могат да проверят дали е лицензирана фирмата, с която се организират пътуванията, на страницата на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” – тук.

Информацията се обновява ежеседмично, съобщиха от Министерството на траспорта, информационните технологии и съобщенията.

Проверката е добра превантивна мярка, тъй като чрез нея може да се пресече евентуален пътен инцидент. Смята се, че лицензираните фирми са изрядни не само откъм документация, но и от гледна точка на изправност.

Проверки на ДАИ през почивните дни около 1 ноември и уикенда показват, че не липсват нарушения, въпреки строгите изисквания и налаганите санкции през последните години на неизрядните транспортни фирми, когато возят деца.

Преди броени дни например избухна пожар в автобус, превозващ деца на автомагистрала „Хемус”. При проверката същата вечер органите на ДАИ съставиха актове общо за 11 000 лева на водача и превозвача, защото превозът се е извършвал в тъмната част от денонощието.

На 1 ноември вечерта отново е спрян автобус, в който са превозвани деца по тъмно. Те трябвало да стигнат до хижа „Алеко” на Витоша. Същата вечер, на изхода на София в посока Разград, е спрян и друг автобус с деца, за което на шофьора и превозвача са съставени актове за 11 000 лв.

Вчера се е случил друг инцидент с училищен автобус, който е катастрофирал на път за Боженци. И в този случаи от ДАИ са констатирани нарушения – водачът не е използвал тахографа, който отчита времето за управление и почивка, както и не е притежавал трудов договор с училището, за чиято сметка се извършва превоза. За двете нарушения са съставени актове на стойност 3000 лв.

Тези случаи са без жертви и сериозно пострадали, за щастие, но налагат изостряне на вниманието върху този вид превози, казват от транспортното ведомство.

Може да харесате още...