Външно министерство отваря врати на 4 ноември и кани хората да го видят отвътре :)

Какво представлява външно министерство, какво се крие зад голямата сграда, която се вижда от автобусите, минаващи по бул.„Цариградско шосе”? Кои са хората, които взимат решенията в дипломацията? Какво работят външният министър, заместникът му, говорителят? Какво е „черният мрамор”, къде се намира кабинетът на външния министър и какво е агреман и шарже д’афер? Колко посолства има България и кой е първият български посланик? Как можете да тръгнете по дебрите на дипломацията и да станете част от МВнР?

На 4 ноември, в 10 часа ще можете да научите отговорите на тези и много други въпроси, някои от които неподозирани, твърдят от външното ни министерство. Тази неделя то за първи път отваря вратите си не само за да покаже строгостта на сградата си, но и за да разкаже за това колко е интересна работата на дипломата и какво се крие там.

От 10.00 до 14.00 часа на няколко щанда МВнР, както и Културният и Дипломатическият институт към него ще покажат основните си дейности с акцент върху политическите ни приоритети – ЕС, Балканите, Близкия изток.

Между 11.00 и 13.00 часа министърът на външните работи Николай Младенов ще приема гости в своя кабинет.

В 13.00 ще започне реален брифинг, воден от Говорителя на МВнР Весела Чернева. На него на вашите въпроси ще отговаря и външният министър.

Посетителите могат да се включат и в организираната от Дипломатическия институт симулация заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема „Възможни решения на конфликта в Сирия”, което е предвидено между 11.00 и 13.00 часа.

От 13.30 часа Асоциация „Дебати” – София ще проведе финала на Националното състезание по дебати, а наградите на победителите ще бъдат връчени лично от външния министър.

В 10.30 ч., 11.30 ч. и 12.30 ч. от щанда на Държавния културен институт ще тръгва обиколка из министерството с помощта на опитен гид. Той ще покаже ценната колекция от произведения на изкуството и ще представи историята на институцията.

 

Може да харесате още...