21-та българска Антарктическа експедиция получи националния флаг на специална церемонния в президентството

Участниците в 21-та българска Антарктическа експедиция, водена отново от проф. Христо Пимпирев, получиха националния флаг на страната ни на специална церемония в президентството. Държавният глава връчи трибагреника на антарктиците с думите: Изследванията на българската полярна база в Западна Антарктида и на Българския антарктически институт са с международна значимост. Българските флагове ще бъдат издигнати в базата „Свети Климент Охридски” на о-в Ливингстън и на географския Южен полюс при достигането му от изследователите.

Държавният глава допълни, че очаква с интерес резултатите от програмата на експедицията и нейните изследвания в областта на глобалните климатични промени. Той пожела успех и на младите български геолози, които тази година ще се присъединят към експедицията, и приветства амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първия българин, стъпил на Южния полюс като член на българска Антарктическа експедиция.

Участниците в експедицията изказаха благодарност на държавния глава за подкрепата на Президентската институция за българските полярници от 1993 година насам. „Страната ни има полярна база и присъствието на България там е една национална кауза, която е надпартийна и както и Президентството – тя е на всички българи”, каза ръководителят на експедицията проф. Пимпирев. Той отправи покана към държавния глава да посети българската база „Св. Клименти Охридски” на о-в Ливингстън в удобно за него време.

Какво има на бг базата на о-в Ливингстън може да си припомните от разказа на Екатерина Костова тук.

Може да харесате още...