Йордан Соколов и проф. Михаил Неделчев – предложени за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Да удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен, Йордан Соколов – за особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната, и проф. Михаил Неделчев – по случай 70-годишнината му – предложи Правителството на Президента Росен Плевнелиев.

Йордан Соколов е юрист с над 50-годишна адвокатска дейност. Преди 1989-та е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за седем мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати.
След промените през 1989-та се включва в политическия живот в България. Става член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е избиран за заместник-председател на СДС. През 1990 година е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991-ва – избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров. През 1994-та влиза в 37-ото Народно събрание и е председател на ПГ на СДС, а през 1997-ма като депутат в 38-ото НС става негов председател. Едновременно с това е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и на Комисията по въпросите на евроинтеграцията. Депутатства и в 39-ото НС като е заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.
Мотивът на Правителството е, че цялостната му професионална дейност е със значим принос за укрепване на демократичните институции и за защита правата на човека у нас. Самият той получава признание от колегите си – награждаван с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия. Като председател на НС пък е удостояван с най-високите ордени на Швеция и Дания.

Проф. Михаил Неделчев е филоолог и философ по образование. Познат в литературните среди като литературовед и литературен критик, редактор в списание „Родна реч” и вестник „Литературен фронт”, както и в издателство „Български писател”. От 1993-та е главен редактор на сп. „Демократически преглед”. От 1999-та до преди 2 години Михаил Неделчев ръководи департамент „Нова българистика” в Нов български университет, а след това – литературноисторическата школа към департамента.
Основател е на Дружеството за разпространение на знания „Гражданин” и е председател на управителния му съвет. От 2000 година е председател на Сдружението на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България. Носител е на националната награда за хуманитаристика „Христо Г. Данов” и на специалните награди на Салона на изкуствата в НДК, на „Аполония” и „П. Яворов”.
Проф. Неделчев също не остава встрани от политическата дейност при промените у нас – той е народен представител в Седмото Велико народно събрание и в 36-тото НС, в което председателства комисията по радио и телевизия.

Може да харесате още...