Двама българи – със смъртна присъда в Малайзия заради трафик на наркотици

Двама българи са осъдени на смърт в Малайзия за трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. На днешното си заседание Съдът в Джохор Бару е признал за виновни Иван Костов и Георги Бакалов. Произнасянето на присъдата е чул представител на почетното консулство на България в Малайзия Ролан Со Хен Хуат, който е бил в залата. По информация от адвоката на подсъдимите те ще обжалват пред Апелативен съд смъртното наказание.

На 18-ти май миналата година на международното летище „Султан Исмаил” в Малайзия двамата наши сънародници са задържани за наркотрафик с още един български гражданин – Георги Георгиев. Според обвинението, те са внесли в Малайзия 5,6 килограма амфетамини на стойност 1,5 милиона рингита (497 хиляди долара).

Тримата българи са останали в следствен арест до 25 май тази година, докато е в ход разследването срещу тях. После са били преместени в затвор в щата Джохор до започване на делото Почетният консул на България в Малайзия Стивън Со е посетил арестуваните българи в затвора и е поддържал постоянна връзка с тях и техния адвокат, казват българските власти.

Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние, Георги Георгиев е бил освободен и депортиран в България на 29 юни тази година. Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора. Двамата са с адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания.

България, както и останалите страни от ЕС, е против смъртното наказание като наказателна мярка и това ще бъде заявено от директора на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” Ангел Орбецов при предстоящите му срещи в Малайзия на 5 и 6 ноември. България ще поиска съдействие и от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур, съобщиха от българското външно министерство.

България няма свое дипломатическо представителство в Малайзия. Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор. След посещението на временно управляващата посолството в Джакарта, българската страна направи постъпки българските граждани да бъдат подложени на болничен медицински преглед, както и да получим официална информация за досегашните съдебни заседания. МВнР увери, че ще продължи да работи по случая.

Може да харесате още...