Ураганът Санди в САЩ взе жертви; бг посолство и консулствата ни – на разположение за информация за наши сънародници

Ураганът Санди остави 5, 7 милиона души без ток и взе поне 14 жертви, по данни на Лента Ру. В тяхна информация се казва, че водатакрай Ню Йорк се е вдигнала на 4 метра и разливайки се в града, под нея са останали 7 тунела на градското метро и 6 автобусни станции. Макар и по-малко, са пострадали и други градове – Вашингтон, Балтимор, Бостон. Около полунощ ураганът е приближил Филаделфия, скоростта на вятъра в зоната на бедствия е до 120 километра в час. В близките дни се очаква Санди да премине през Пенсилвания и по-нататък в щата Ню Йорк, където се прогнозират обилни валежи и наводнения. Информационните агенции продължават да разпространяват обръщението на кмета на Ню Йорк хората да останат в домовете си и да не пътуват, за да не препятстват движението на аварийните коли и тези на спешната помощ.

Още вчера българското Министерство на външните работи препоръча на сънародниците ни, които са в районите, заплашени от урагана Санди (от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера), да проявяват максимална бдителност, да се информират своевременно за развитието и движението на бурята, да спазват стриктно указанията на местните власти и плановете за евакуация, както и да поддържат контакт с българското посолство във Вашингтон и генералните консулства в Ню Йорк и Чикаго.

Подробна информация за развитието на урагана Санди и съвети на американските власти за подготовка и адекватни действия може да бъде намерена на:

http://www.nws.noaa.gov/os/hurricane/resources/TropicalCyclones11.pdf

http://www.ready.gov/hurricanes

За контакти с бг властите:

Посолство на Република България във Вашингтон:

Телефони: 001202 387 0174; 202 387 5770; 202 387 7969

E-mail: Embassy.Washington@mfa.bg; office@bulgaria-embassy.org;

 

Генерално консулство на Р България в Ню Йорк

Телефони: 001 212 935 4646

Е-mail: Consulate.NewYork@mfa.bg

 

Генерално консулство на Република България в Чикаго

Телефони: 0011 312 867 1904; 001 312 867 1905

E-mail: Consulate.Chicago@mfa.bg ; genconsbul@sbcglobal.net

Може да харесате още...