Няма данни за пострадали и бедстващи хора след обилните валежи у нас

Обявеното в понеделник бедствено положение в община Неделино се очква до обяд във вторник да бъде отменено. Няма данни за пострадали и бедстващи хора, въпреки че са прекъснати пътищата към селата Кочево, Диманово и Раевица. Създадена е организация за осигуряване на обходни пътища и снабдяване на хората с най-необходимите продукти и осигуряване на дежурства от пожарникари, спасители и специализирана техника.

До 15.00 часа в първия ден от обилните валежи огнеборците у нас са реагирали на 156 сигнала за произшествие, 128 от които са били за аварийно-спасителни дейности. Най-много са в областите Смолян, Бургас, Благоевград и Смолян. Става дума за наводнени мазета и улична инфраструктура, както и за отстраняване на паднали дървета и клони.
Вчера системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев  код за тревога за река Тунджа при Елхово. Според информация, постъпила в екоминистерството, с продължаване на валежите се очаква преминаване на високи води по река Арда. По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват и на 30 октомври.
Министерството на околната среда и водите активира 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности. Областните управители трябва да с повишено внимание заради сложната метеорологична обстановка в регионите около река Тунджа при Елхово, поречието на река Арда и притоците й Върбица и Крумовица и територията на областите Хасково и Кърджали.
Засега няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните ни страни по Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера.

Може да харесате още...