Анжел Вагенщайн чества 90-тата си годишнина в Пловдив

Тази вечер от 18 часа в Камерната зала на Драматичен театър Пловдив известният български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн ще празнува 90 годишния си юбилей. С организацията на тържеството са се заели Община Пловдив, Общинският институт „Старинен Пловдив”, Фондацията „Пловдив 2019”, Драматичния театър, Библиотека „Иван Вазов”, Дружеството на писателите под тепетата и Еврейската организация „Шалом”.

Литературното творчество на Анжел Вагенщайн ще бъде представено от критика Владимир Янев, а театроведът Пенка Калинкова ще припомни филмовото творчество на юбиляра, който е почетен гражданин на Пловдив.

След рецитала на актьора Ивайло Христов на сцената пред пловдивската публика се предвижда да излезе и Анжел Вагенщайн.

Веднага след това ще се състои прожекция на българския игрален филм „Звезди” по негов сценарий и с режисьор Конрад Волф, оператор Вернер Бергман, музика Симеон Пиронков. В копродукцията от 1959-та на Студия за игрални филми – София и ДЕФА – Берлин участват Саша Крушарска, Юрген Фрорип, Ерик Клайн, Стефан Пейчев, Иван Кондов, Найчо Петров, Лео Конфорти, Григор Вачков, Юрий Яковлев, Ицхак Финци и други обичани български актьори.

Какво свързава Вагенщайн с Пловдив? Той е роден под тепетата, тук прекарва и детството си и отново Пловдив е отправната му точка към голямото му творческо и житейско пътешествие, което го отвежда в София, Париж, Берлин, Москва и Виена. Завършва кинодраматургия в Москва. Работи в Българския културен център в Берлин. Ръководил е дом “Витгенщайн” във Виена. Той е един от 12-те интелектуалци, поканени от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България и в къща “Ламартин” в Пловдив през януари 1989 година, когато все още демокрацията у нас прохожда. След това в биографията на твореца е обществения му период като депутат в VІІ-то Велико народно събрание.

Aнжел Вагенщайн е от основоположниците на модерната българска национална кинематография и кинодраматургия, твърдят критиците. А изкушените от бг киното го знаят като сценарист на “Звезди”, “Гоя”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Борис І” и нашумялата лента от 90-те години“След края на света”. Под режисурата на Иван Ничев, тя влиза в селекцията на международните кинофестивали в Карлови Вари, Москва, Ерусалим, Берлин, Солун, Бурса… Във Верона получава Наградата на публиката, има “Златна роза” (Варна, 1999) за режисура, Специална награда на “Златната ракла” (Пловдив, 1999) и пет отличия от Съюза на филмовите дейци (за най-добър филм, режисура, мъжка роля, операторско майсторство и музика).
Действието във филма се развива в Пловдив, самият филм също е заснет изцяло в Пловдив. Малцина обаче знаят, че сценарият е изграден по мотиви от най-пловдивския роман в съвременната българска литература – “Далеч от Толедо” (2002). Това е сага за късната любов и ранната раздяла, за добросъседството и междуетническата толерантност в изумителния по своята пъстрота пловдивски квартал Ортамезар – всичко това върху неповторимия фон на детския спомен за някогашния тракийски град. Същият роман е отличен с Международната литературна награда на Сорбоната “Алберто Бенвенист” (2003), с наградата за роман на Съюза на българските писатели (2003) и е преведен и издаден във Франция, Германия, Холандия, Испания, САЩ и Русия. Подобна съдба имат и други книги на Вагенщайн – “Петокнижие Исааково” и “Сбогом Шанхай” (престижната френска награда “Жан Моне”, 2004).
Анжел Вагенщайн е кавалер на френския орден “За заслуги” (учреден от Де Гол за принос в антифашистката съпротива), а по-късно и на Ордена на изкуството и литературата.

Честит юбилей от F2F TV – 90 години са твърде кратка история за такъв мащабен творец като Анжел Вагенщайн – пожелаваме му най-малко още десетилетие да разказва своите истории, защото съвременният българин има нужда от сюжети, които могат да го разплачат или разсмеят, но могат и да го накарат да бъде по-добър.

Може да харесате още...