В Пловдив започна строителството на първата сграда с естествен зелен покрив

До 9 месеца на хълма Бунарджик под Альоша ще се появи първата в Пловдив сграда с естествен зелен покрив. Това означава, че материалът, с който ще бъде покрит покрива, е напълно екологичен. Става дума за седуми – вид трева, която в сравнение с масово разпространените сортове, е по-устойчива на температурните разлики, характерни за Пловдив, обясниха инвеститорите от Галакси Пропърти Груп. Иновативните екологични технологии и материали за строителството са другата отличителна черта на строежа, който получи картбланш в края на този септември и влезе в сила на 17 октомври.

Пълната хармония с тепето ще се постига не само чрез формата на сградата, която наподобява извивките на естествен хълм, а и чрез панорамните прозорци. Усещането отвътре ще бъде буквално за влизаща в интериора природа, а отвън – за сливане на сградата с околната среда. Колоните около входа също ще бъдат озеленени по изрично изискване от Министерството на културата като растителните видове, с които ще се декорира цялото пространство – например явор и акации – са именно характерните за тепето. Добавете и супер-енерго-ефективните материали, с които ще се гради фасадата, и ще разберете защо тя може да се определи като еко.
Заслугата за зеленото чудо е на двойка архитекти от софийското студио „Хеликс“, а идеята на инвеститорите е след като то бъде завършено, да оживи района. За целта имаме намерение да осветим алеята към Клуба, в който ще има дневна зона с лоби бар, конферентна зала, място за делови срещи и кътове за релакс. Всичко това ще се разположи на 1254 кв. м. площ с 3 нива – подземно – за кухня и складови помещения, на кота 0 и второ ниво, обясниха на специална пресконференция управителят на Галакси Галена Малинова и инж. Златка Хаджийска, директор Строителство към компанията. 
До 3 месеца очакваме да приключат най-шумните строителни работи, заявиха още инвеститорите като подчертаха, че всички дейности са преминали през необходимите от Закона процедури за съгласуване и разрешения. През идното лято, когато се очаква да отвори врати Клуб Бунарджик, освен всичко разказано за екстериора, интериора и функционалностите му, той ще бъде и със сеизмична устойчивост до 9-та степен по Рихтер. 
Заедно с бившия ресторант Голям Бунарджик, на чието място ще се изгради еко-проекта на Галакси, на това тепе има общо 4 точки, върху които може да се строи, вписвайки се в предишните обеми и визия на старите постройки, според одобрен през 2009-та година от Общинския съвет в Пловдив План за устройство на парка на Хълма Бунарджик и Данов хълм.
През последните 15-20 години обаче именно част от тези райони ставаха в различни периоди синоним на разруха или се спрягаха за свърталища на наркомани и бездомни.  И ако снимките към този текст показват как изглеждаше старият ресторант Голям Бунарджик през месец март тази година, то след 9 месеца, колкото е и една бременност, от полусрутената постройка най-после има шанс да се роди първата сграда, която може да промени облика на тепето с Альоша. И отново да го направи сред най-обичаните зелени атракции в Пловдив.
F2F TV очакваме 🙂

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Тотю Хавлийков каза:

    Да изчистим Пловдив от занемарените райони! Не ми се минаваше около това свърталище на койоти. Радвам се, че има подобни идеи, дано да ги докарат до завършек.