Фън шуй компас и пръстен на настроението – днес за последно в Панаира в Пловдив

Пръстен на настроението, който променя цвета си в зависимост от психологическото състояние на човека, е сред експонатите на изложбата „Цветна есен 2012“ в Международен панаир Пловдив, която днес може да се азгледа за последно. Бижуто, изпълняващо ролята на термометър на емоциите, отразява състояния от силен стрес до пълно щастие с различни цветове между наситено черно и ярко лилаво. То е представено от фирма, която предлага и фън шуй символи, за да отговори на модното увлечение за подреждане на дома според древното китайско изкуство за постигане на хармония. Специален компас определя на кои места да се поставят различните елементи от интериора.
Един от най-скъпите експонати на „Цветна есен 2012“ е иглолистното дърво „Криптомерия“, което по форма прилича на гребен на петел. Може да видите и друг иглолистен вид, наречен тотем, който расте като свещ и достига височина 20 метра. Любителите на градинарството се впечатляват от липокедруса, който е оцветен в два цвята – жълто и зелено.
На изложбата може да се намерят различни видове цветя, луковици, овощен и декоративен посадъчен материал за вътрешно и външно озеленяване. Министерството на земеделието и храните има свой щанд, на който се дават консултации по Програмата за развитие на селските райони.
Сред иновативните продукти е биогел на основата на морски водорасли, подходящ за всякакъв вид растения. Това всъщност е екопочва, която позволява цветята да се отглеждат лесно. Има и тор, който съживява дори загинали растения – той е патентован от университет „Проф. Асен Златаров“ Бургас миналата година. С помощта на нанотехнология е разработена разновидност, предназначена за овощни дървета и лозови насаждения.

Може да харесате още...