BG общността в Израел: България разполага с морален капитал, какъвто няма нито една друга държава

Българската общност в Израел доказва, че когато сме обединени, можем да имаме успех. Това заяви късно вчера президентът Росен Плевнелиев, който се срещна в Музея на изящните изкуства в Тел Авив с български преселници в Израел и с работещи в страната наши сънародници. 

Държавният глава благодари на организациите на българските евреи в Израел за активната им позиция в отстояването на истината и съхраняването на спомена за спасяването на петдесетхилядната еврейска общност в България през Втората световна война. Росен Плевнелиев припомни и усилията на българските правителства да подпомагат евреи от други европейски страни в годините на Холокоста, чрез издаването на транзитни визи. Благодарение на това 15 000 евреи успяват да напуснат окупираните от нацистите държави. ”България разполага с морален капитал, какъвто няма нито една друга държава. Направете необходимото светът да научи повече за спасяването на българските евреи”, призоваха държавния глава представители на преселническите организации.

Росен Плевнелиев подчерта пред сънародниците ни в Израел, че през последните двадесет години България е изминала дълъг път и целта на държавните институции е да превърнат страната ни в привлекателно място за живот, включително и за живеещите днес в чужбина българи. Президентът посочи, че предстои да бъде приета и новата Национална стратегия за сънародниците ни в чужбина, която да зададе нов тип отношение на държавата към българските общности. „Амбицията ни е дори още по-голяма – със създаването на електронното правителство държавата ще бъде във всеки момент до всеки българин по света”, заяви още държавният глава.

Повече културни изяви на български артисти в Израел, създаването на телевизионна програма на български език и прецизиране на двустранните спогодби в сферата на трудовите правоотношения и социалното осигуряване, поискаха представителите на българската общност от президента Росен Плевнелиев.|
Вчера държавният ни глава положи днес венец и се поклони пред паметта на жертвите на Холокоста в мемориала “Яд Вашем” в Йерусалим.
Благодарение на усилията на музея досега са открити имената на над 4.1 млн. евреи загинали в концентрационните лагери през Втората световна война.

Може да харесате още...