Съюзът на погребалните фирми сигнализира здравното министерство за служители в лечебни заведения с погребални фирми

Съюзът на погребалните фирми в България изпрати сигнал до министерството на здравеопазването с настояване за проверка има ли недопустими, корупкционни и нелоялни търговски практики от служители и лекари в Центъра за спешна медицинска помощ Перник. 

Според Съюза на погребалните фирми, е недопустимо лекарите от лечебните заведения да предоставят услуги по погребенията и затова се обявяват за търсенето на строга отговорност, ако се установи, че медици извършват търговска дейност.
В сигнала, адресиран и до медиите, председателят на Съюза Атанас Аргиров посочва, че въпросният Център толерита конкретна фирма за организиране на погребения. „Услугите по организацията на погребалната и траурно-обредната дейност могат да се предоставят единствено от регистрирани по Търговския закон фирми с предмет на дейност погребални и траурно-обредни услуги. Изразяваме категоричната позиция, че фирмите предоставящи погребални и траурно-обредни услуги следва да имат регламентирано равнопоставен достъп до лечебните заведения, съобразен с европейските и българските стандарти за погребални услуги, добрите международни практики и в интерес на гражданите. До Съюза на погребалните фирми в България се получи и информация, че служител-диспечер от Център за спешна медицинска помощ-Перник притежа фирма за погребални услуги. Съюзът многократно е настоявал пред министерството на здравеопазването за изричното разписване на нормативна забрана за предоставяне на погребални и траурно-обредни услуги от лица, наети на работа в лечебните заведения, както и за строги административнонаказателни санкции при така осъществяваната от тях погребална дейност, която по своята същност е и конфликт на интереси“, пише още в сигнала.

Съюзът на погребалните фирми в България настоява за изясняване на въпроса имат ли правото центровете за спешна медицинска помощ да издават съобщения за смърт, както и не следва ли в случаите на смърт, настъпила в дома, т.е. извън лечебно заведение, констатирането на смъртта да се извърши от общопрактикуващия личен лекар на покойника.
Искрено се надяваме, че министерството на здравеопазването ще преразгледа нормативната си уредба и съдейства за преустановяването на порочната практика от служители и лекари в лечебни заведения да предоставят и съдействат за предоставянето на погребални услуги за починали пациенти, което безспорно е корупционна практика, пишат в сигнала от Съюза.

Може да харесате още...