В Пловдив – концерт за 130 години от рождението на Имре Калман

Тази вечер в Пловдив от 19 часа Държавната опера ще отбележи 130 години от рождението на Имре Калман с Оперетен концерт. Това са избрани арии, дуети и ансамбли от най-популярните негови оперети, както и на композиторите Йохан Щраус и Франц Лехар. Очаквайте незабравима вечер със солистите Даринка Стоева, Мариета Велкова, Елена Чавдарова-Иса, Валерия Мирчева, Здравко Нейчев, Владимир Ников, Ивайло Михайлов. Диригент – Христо Михалев, казват от пловдивската Опера и подчертават, че вечерта ще бъде с участието на оркестъра, хора и балета им.
Имре Калман е унгарски композитор, творил в началото на 20 век. Мечтаел да стане пианист, но осакатил ръката си от много упражнения. Въпреки това, не се отказал от своята страст и едновременно със следването си в Юридическия факултет на университета в Будапеща, записал и композиция в Консерваторията. Учил при Бела Барток, но се увличал по забавната сценична музика, която му донесла голяма слава във Виена в началото на 20 век.
Най-известната му оперета – “Царицата на чардаша”, има феноменален успех сред публиката през 1915 година, когато е написана и се радва на популярност до ден-днешен навсякъде по света. По време на Втората световна война музиката на Калман е забранена в нацистка Германия, а той е принуден да емигрира в Америка. След края на войната се завръща във Франция,където е посрещнат с почести.
Така че – ако сте в Пловдив тази вечер – F2F TV ви препоръчва да се докоснете до таланта на един незабравим творец.

Може да харесате още...