Владимир Чукич дари свои творби на мистериозното село Хухла

Художникът Владимир Чукич дари две от произведенията си на хоремага в ивайловградското село Хухла, където е един от центровете на прочутите Мистерии. Това съобщава електронният сайт на кърджалийския всекидневник „Нов живот“. С тези творби Чукич участва в изложбата на художниците, посветена на 100-годишнината от освобождението на Кърджали и Балканската война. Това са два транспаранта с цитати от стихотворенията на Ивайло Балабанов „Принос към българската история“ и „Сила“ и колаж с документални снимки от Балканската война.

На откриването на изложбата в Кърджали художникът оповести: „Дарявам ги на хоремага в Хухла, защото е свързан с войната, макар и не военни действия, но важни. В хоремага си е пил питието най-големият български поет Ивайло Балабанов и други изявени личности, родени в Хухла или приятели на Хухла.
Там ще бъдат в най-естествената си среда“, коментира Чукич. Селото е платило висока цена с десетки жертви по време на трагичните събития през 1913 г. А сега събира творци от цяла България по време на културните празници „Мистериите на Хухла“, които организира Иван Бунков.

 

Може да харесате още...