Монтират линеен ускорител в плевенска болница със пестявания от обществени поръчки в Министерството на здравеопазването

27 млн. лв. са спестени при проведените обществени поръчки по изпълнението на проекти по Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването. В сряда в Министерски съвет ще бъде внесено предложение с част от тези средства да бъде закупен линеен ускорител за УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен.  Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова на пресконференция по повод старта на реализирането на проект „Ремонт, оборудване и модернизация на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД, Плевен“.
Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 година.
По него болницата ще бъде модернизирана с медицинско оборудване за диагностика и лечение на злокачествени заболявания. В проекта са заложени доставка на медицинска апаратура и изпълнение на строително-монтажни работи, свързани с помещенията, в които ще се монтира тя, както и мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда.
Очаква се след реализирането на проекта в болницата да има апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI –equipment); 16 срезов многодетекторен компютърен томограф; дигитална ехографска система; дигитален скопичен – графичен рентгенов апарат; дигитален мамограф; система за архивиране и разпространение на образи (PACS); лабораторна система – Голяма; лабораторна информационна система; ендоскопска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи; дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб; 4 асансьорни съоръжения и дизел генератор.
Така всяка година около 40 000 пациенти ще могат да получават висококачествена диагностика и лечение.

Може да харесате още...