Марки-уникати излизат от трезора на БНБ за изложение в Пловдив

Филателни уникати, които се съхраняват в сейф в БНБ, ще бъдат извадени от там, за да гостуват на изложението за колекционери „Булколекто 2012“. Поставени в бронирана витрина, те може да се видят от 26 до 28 октомври в палата 3 на Международен панаир Пловдив. 

Това са първите български пощенски марки, известни с името „сантими“, което идва от техните номинали – 5, 10, 25 и 50 сантима и 1 франк. Изключително ценната експозиция от 5 карета, включваща цялата серия, принадлежи на български колекционер и се оценява на над 50 000 лева. „Сантимите“ са сред малкото наши марки, които вървят на големите аукциони в Швейцария. Те са отпечатани в печатницата за държавни книжа в Санкт Петербург и са пуснати в употреба на 1 май 1879 година.
В света има само две пълни серия, тъй като запазените марки от 50 сантима са две, обясниха експерти, позовавайки се на данни от международните търгове и изложения през последните 25 години. На „Булколекто“ ще дойде едната от тези две цялостни колекции, заявиха от Съюза на българските филателисти, който организира форума съвместно с Международен панаир Пловдив.
Освен да видят уникатите, ценителите ще могат да попълнят своите сбирки с пощенски блок „Военни хеликоптери“, който е в лимитиран тираж от 5100 броя и ще бъде валидиран на 27 октомври. На следващия ден ще бъде пусната серия от 4 марки на тема „Расови коне“. В деня на откриването на Панаира на колекционерите ще бъде валидирана илюстрована пощенска карта „120 години от Първото българско изложение в Пловдив“.
На юбилея е посветена и сбирката на софийския филателист Михаил Мичев, който в 6 витрини показва уникални пощенско-филателни материали, значки, медали, дипломи и други предмети с антикварна стойност, свързани с историята на националния изложбен център. Тази експозиция спечели първото място в конкурса за най-мащабна колекция на тема „120 години Международен панаир Пловдив“. В „Булколекто“ ще участват и най-добрите експонати от националния конкурс „Стъпки към филателното майсторство“.
Близо 20 колекционери ще прeдставят богата палитра от филателни, нумизматични и антикварни предмети. Щандовете ще имат “Български пощи”, “Българска филателия и нумизматика” и Съюзът на българските филателисти.
След големия интерес към макета на железница, който бе показан на миналогодишното издание на „Булколекто“, отново ще има такъв експонат. Той ще включва гара, тунел, къщи, релси, влакове, обясниха от фирма „Хоби ленд“. Тя ще предложи на колекционерите умалени модели на автомобили, мотоциклети, камиони, повечето от които произведени в ограничени серии. Наред с тях ще са комплектите за сглобяване на танкове, военни машини, кораби, самолети, хеликоптери, както и радио управляеми модели на коли, самолети, хеликоптери, лодки.
Паралелно с „Булколекто 2012“, в Международен панаир Пловдив по това време се провеждат още Италиански фестивал на красотата и прическата, Специализирана изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен“, Панаир на домашните любимци „Зоо ревю“ и Международна киноложка изложба за всички породи А-САСІВ „Световна купа 2012 – финали” (27 и 28 октомври), етапи от рали „Хеброс“ и награждаване на победителите (26 и 27 октомври).

Може да харесате още...