Топлофикация Бургас пред отоплителния сезон: осигурени доставки на природен газ, ниска цена

Топлофикация Бургас е напълно готова да посрещне есенно-зимния отоплителен сезон 2012/2013 година – информацията относно състоянието на мощностите и готовността на екипите в бургаския ТЕЦ в навечерието на зимния сезон е подготвена от изпълнителният директор на предприятието инж. Въльо Дучев по искане на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание. 

Топлофикационното дружество е обезпечено и с необходимите допълнителни горива. Наличният резерв от котелно гориво е 517 t, което отговаря на изискванията на нормативите. Доставките на допълнителни количества алтернативно гориво ще бъдат реализирани при необходимост.

Винаги иновативно в подходите си, и сега бургаското дружество има идеи за диверсификация на горивата, с които ще повиши сигурността на доставките. Разработен е идеен проект за изгаряне на био-маса, който вече е на етап предварително договаряне, уточняване на параметри, емисии и възможности за финансиране. Има също идея за увеличаване на мощността на ко-генерацията и намаляване на дяла на топлинната енергия, произведена от водогрейните котли.

За ремонтни дейности през 2012 г. Топлофикация Бургас е планирала да изразходи  2 808 хил.лв. Според отчетите, до края на септември в ремонт на мощностите за производство на топло- и електроенергия и на топлоснабдителната мрежа дружеството е вложило общо 2 842 хил. лв. или 101,2 % от планираните средства.

С този обем на разходите за ремонт са изпълнени всички предвидими дейности, профилактики и реконструкции на съоръженията, за да бъде осигурена непрекъсната и безаварийна работа през есенно-зимния сезон 2012-2013 г.

Инвестиционната програма на „Топлофикация Бургас” не се отразява върху крайните потребителски цени. Те не се влияят и от непрекъснатото поскъпване на природния газ. В Бургас цената на парното остава неизменно ниска. За периода от 2007 г. до 2012 г. природният газ е поскъпнал с 127,95 %. За същия период цената на топлинната енергия в града е намалена  с 0,43% – от 65,36 лв./MWh до 65,08лв./MWh.

Поддържането на подобни ниски цени за потребителите стана възможно след внедряването на ко-генеративната система за производство, която превърна Топлофикация Бургас  в източник и на електрическа енергия, произведена по комбиниран метод. Произведената електроенергия, след покриване на собствените нужди, се изнася към националната електроразпределителна мрежа.

Силно обезпокоително е обаче изискването на Булгаргаз, според проектодоговора за 2013 година, топлофикациите да заплащат авансово доставката на газа за текущия месец  до 20- то число на предходния, съобщиха от дружеството. Клиентите на българските производители на топлоенергия започват да заплащат по фактури чак 60 дни след месечната си консумация. Аналогична е ситуацията с постъпленията от електроенергия, които директно от НЕК постъпват по сметките на „Булгаргаз” в някои случай също със закъснение от 1 месец. Очевидно всички потребители на продуктите на ТЕЦ-овете плащат отложено, а самите производители са принудени да плащат авансово, за да работят п- по този начин дружеството е длъжно да финансира предварително производството на топлина  за срок от минимум 3 месеца. В условия на  икономическа криза държавната фирма поставя трудно изпълними финансови условия, твърдят от бургаската топлофикация и допълват, че ако те бъдат приети, може да се твърдим, че „Булгаргаз” изкуствено подготвя увеличение на парното.

Освен това „Булгаргаз” ЕАД изисква за следващата година да се представи неотменима банкова гаранция на най-голямата месечна консумация. Това условие залегнало в проектодоговора за 2013 година поставя в принципно неравностойно положение българските топлофикации, смятат от бъргаското дружество. Изпълнителният директор на ТЕЦ Бургас инж. Дучев постави своите възражения пред народните представители.

Топлофикация Бургас разполага с 917 абонатни станции.  Всички са оборудвани с топломери, регулатори за отопление и битово-горещо водоснабдяване. Проведени са мероприятия по повишаване на ефективността при предаването на топлинната енергия, чрез полагане на топлинна изолация или възстановяване на повредената. Общият брой на потребителите към 30 септември 2012 г. е 30 589, от които 30 297 са битови.

Може да харесате още...