Рали Хеброс 2012 определя шампиона на България

Емблематичното рали Хеброс тази година ще определи шампиона на България по автомобилизъм. Ралито ще се проведе на 26 и 27 октомври. За титлата спорят екипажът на „Виваком Рали Тим” Димитър Илиев и Добромир Филипов с „Шкода Фабия S2000” и тандемът на „Глобул Рали Тим” Крум Дончев и Петър Йорданов с „Пежо 207 S2000”. Отборът на Митко Илиев засега е начело със 146 точки, а опонентът му Крум Дончев – със 143. При това положение победителят от Пловдив ще вдигне шампионската купа на България за 2012 година, тъй като първият финиширал на „Хеброс” взема 25, а подгласникът му – 18 точки.
На пресконференция под тепетата част от младия екип ръководители на ралито, начело с директора Недялко Петков, имаха среща с представители на медиите. Те заявиха, че организаторите на състезанието, подпомогнати изключително много от Панаира, са подготвили много зрелищен етап на територията на Изложението. В петък, 26 октомври в 18.00 часа е церемониалният старт, а официалният е от 19.00 часа. Тогава пилотите ще стартират в първия специален етап (СС1) с дължина 2.38 км. Трасето ще бъде на Пловдивския панаир, до сградата на покрития паркинг. Остава и тръпката от екстремното каране по маршрута: Марково, хижа „Здравец”, Добралък, Яврово, Асенова крепост, Дедево и Бойково. Това трасе ще бъде преминато в събота между 7.30 и 19.00 часа, разделено на шест етапа. Трасетата ще бъдат затваряни за свободно движение 90 минути преди преминаването на първия автомобил. За финал зрителите ще проследят и второто преминаване по специалното трасе в Панаира.
Наред с елитните ни пилоти, на 41-ото пловдивско рали ще видим и екипаж на обща възраст 166 години. Пилот на тандема е Йордан Гюров-Чарли (на 75 години), един от участниците в първо пловдивско рали през 1972 година. Негов навигатор ще бъде 91-годишният Кирил Николов, първият заслужил майстор в мотоциклетния спорт у нас.
Ралито се организира от АСК „Булгартабак” и БФ по автомобилен спорт и е валидно за българския рали шампионат. Председател на организационния комитет е министър Свилен Нейков, негови заместници са областният управител Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев и шефът на РДВР Тодор Чонов. Наблюдател на ФИА е Джон Анагностопулос (Гърция). От оценката на комшията зависи дали догодина „Хеброс” ще се върне в календара на ФИА, за да стане и част от състезанието за европейската купа на рали за пилоти, зона „Изток”.
Обща дължина на ралито сега е 267.34 км, специалните етапи са 101.93 км, което съставлява 37.13 процента.
Организаторите се надяват в Пловдив да пристигнат и екипажи от съседна Сърбия, Македония и Гърция. На тази дата Турция провежда своето рали и няма как да видим техни машини на закрития парк в Пловдивския панаир.

Може да харесате още...