Мъже пускат мустаци през месец ноември, за да заострят общественото внимание към рака на простатата

Всички мъже да си пуснат мустаци и да се включат в публични дискусии на здравна тема. За това призовават от глобалното движение Movember, което подема кампанията, за да провокира общественото внимание към един от най-сериозните проблеми на мъжкото здраве – рака на простатата. Самото име на движението идва от съчетанието на английските думи (mo – жаргон за мустаци, и November – месец ноември). 

И така – и у нас този ноември е посветен на информационна кампания и кампания за набиране на средства за научни изследвания на болестта. „Кампанията има две страни – сериозна и забавна. Забавната част е да си пуснеш мустак, да го поддържаш и да биеш на очи. Сериозната страна обаче е да накараме мъжете да обръщат по-голямо внимание на своето здраве”, казва Илиян Стоянов, един от организаторите на кампанията.
Movember България кани всички привърженици на идеята да харесат страницата във „Фейсбук“ www.facebook.com/MovemberBG и да присъстват на партито при старта на инициативата. През целия месец ноември участниците ще могат да качват нови снимки на сайта и фейсбук профила на Movember, за да видят всички как растат техните мустаци и да се стимулира съревнованието между тях. Мо-сестрите (техни съпруги и приятелки), както и всички останали, които подкрепят каузата, ще могат в знак на солидарност да носят през ноември знака на кампанията (стилизирани мустаци).

Партито за старта на кампанията ще се състои на 1 ноември от 20 часа в столичния клуб „Петното на Роршах”. На партито фотографи ще снимат всеки, заявил участие и съпричастност към кампанията.
Автори на световната инициатива са трима приятели от Мелбърн, Австралия, които през 2003 година решават да заострят вниманието на обществото към две пренебрегвани опасности, които дебнат по-силния пол – рака на простатата и депресията.
През 2011-та Movember обедини над 850 000 участници от целия свят и събра дарения на стойност 126.3 милиона долара.

 

Може да харесате още...