Медици искат обучението за бедствия да включва от децата до пенсионерите

Гражданите на знаят как да се предпазят при бедствия, нямат подготовка какво да направят, затова реагират по най-неудачния начин. За да се промени тази картина, трябва да започне масово обучение. Това бяха основните изводи, около които се обединиха участниците в семинар на тема „Медицина на катастрофите, с който започна съпътстващата програма на Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2012“ в Международен панаир Пловдив.

„Обучението трябва да обхване от детските градини до пенсионерските клубове. Лекции по тази тема са необходими за студентите от всички висши учебни заведения, както е в Западна Европа“, заяви д-р Георги Кръстев, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Пловдив, който е организатор на семинара.
Идеята да се постави този проблем на обществен дебат е съвместна инициатива на БЛС, Международен панаир Пловдив, Областната администрация на Пловдивска област, Националната пациентска организация, каза д-р Кръстев. Целта е да се насочи вниманието към превенцията в подобни ситуации и избягването на масови поражения, добави той. Това е едно ново направление, което придобива все по-голяма значимост, подчерта министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на „Медикус, Денто, Галения 2012“.
По време на семинара бяха анализирани трагични случаи като злополуката в Охридското езеро, земетресението, терористичния акт в Сарафово, взривяването на трафопост в Бургас, тежки произшествия по пътищата и наводнения. Различните служби, които действат в подобни ситуации, предприемат адекватни мерки, но след това възникват много въпроси, смята д-р Георги Кръстев. Например кой поема разходите за лечение, ако пострадалите са неосигурени, или как да се попълни недостигът на екипи за спешна помощ, посочи той. За да се решат проблемите, възникващи при бедствия и аварии, са нужни законови промени, стана ясно на семинара в панаира.
С темата за адекватно поведения в подобни моменти са свързани и демонстрациите на Българския червен кръст за първа долекарска помощ. Те ще се проведат на 18 октомври от 10 до 12 и от 13 до 15 часа.
В съпътстващата програма Районната колегия на БЛС в Пловдив организира още три семинара – „Сексуално възпитание при подрастващите – инфекции, предавани по полов път, и превенция“ (18 октомври), „Хепатити – видове,превенция и лечение“ с безплатни изследвания за хепатит „В” и „С” (19 октомвр) и „Хранене и затлъстяване в детско-юношеска възраст“ (20 октомври). Те са част от проявите, ориентирани към здравословния начин на живот. В тях се включва и Националната пациентска организация със специален щанд, на който ще се дава информация за различни заболявания, и с партньорство в скрининговата акция за хепатит.

Може да харесате още...