В смолянско ще борят мечките със спрейове

200 броя специализирани спрейове за отблъскване на мечки изпрати към Област Смолян Министерство на околната среда и водите. Те ще бъдат предоставени в общини и кметства като Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Смолян ще публикува списък на интернет страницата си къде ги е раздала.

Спрейовете са специално поръчани, за да се намали риска от инциденти. Те са доставени от САЩ и са на стойност 15 хиляди лева.

Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, тежи 225 грама и има защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Обхватът на флакона е 9 метра, произведен е по най-високите стандарти за качество ISO, незапалим e, вече е доказан в практиката в използването срещу атаки на диви животни в САЩ, тестван е и лабораторно, уточниха от екоминистерството.

Оттам призоваха жителите на областта да проявят активност и да се снабдят със спрейове от съответните кметства. Друга мярка, която вече се приложи от МОСВ, беше осигуряването на общо 180 електропастира. Те бяха раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август тази година, обаче, установи, че голяма част от стопаните не ги използват – около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян, въпреки че практиката доказва ефикасността на мярката – няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир.

Ето защо – за да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, МОСВ реши на тези, които са получили електропастири и не са ги монтирали, не се изплащат щети; освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.

Може да харесате още...