Военните парашутисти отбелязаха своя празник

От години 68 бригада Специални сили в Пловдив чества своя празник в Деня на парашутиста – причината е, че при създаването й тя се нарича Парашутен полк. Днешните командоси продължават да са елитно поделение в Българската армия и да носят с гордост сините барети, знак за принадслежността им към специалните части. 

За празника си командирите им отвориха вратите на бригадата за любопитни – имаше и показ на техника и оръжие, и демонстрации на бойни техники и умения. Имаше обаче и друго – отдаване на почит към загиналите командоси. 5-ма от тях – капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров, старши-лейтенант Николай Саръев. – станаха жертва на терористична атака в Лагера Индия, Ирак, по време на Втората българска мисия там. Днес техните другари почти на 100 процента са участвали в мисии зад граница.
Цветя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“ в столицата поднесоха висши военни и зам. министърът на отбраната Августина Цветкова в днешния ден. Ритуал в памет на загиналите се проведе и пред “Алеята на парашутиста” в Централните софийски гробища.
В чест на празника два дни по-рано беше осъществен и първият парашутен скок у нас от борда на вертолет „Пантер“ . Направиха го главен старшина Николай Николов, главен старшина Радостин Велев и главен старшина Георги Георгиев. При скокът, извършен от морската вертолетна авиобаза Чайка от височина 1600 метра, военнослужещите използваха парашут тип „Летящо крило”. Преди повече от четиридесет и една години, на 6 юни 1971-ва, предшествениците на днешните военноморски „тюлени” извършват първите парашутни скокове от вертолет Ми–4, който тогава е на въоръжение във Военноморските сили. Днес бойната машина е сред експонатите в парковата експозиция на Военноморския музей във Варна.
F2F TV честити празника на военните парашутисти и командосите от Специалните сили в Пловдив!

Може да харесате още...