58 пловдивчани с безплатен обяд

3-годишният Божидар и неговата баба Йорданка Георгиева получиха първите порции безплатен обяд ден преди Международния ден за борба с глада 16 октомври. Услугата започна да работи от понеделник и е с продължителност 7 месеца. Общо 58 пловдивчани ще получават безплатен обяд в единствената социална трапезария, която се намира на ул. „Изток” № 48, до БЧК. Менюто е съставено от диетолог и включва 2 ястия и хляб. Молбите са кандидатстване ще се приемат всеки месец и списъкът на нуждаещите ще се актуализира. Надзорът и проверките ще се осъществяват от дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив. Проектът е на Министерството на труда и социалната политика и ще продължи до 30 април.

134 общо са обществените трапезарии в цялата страна. Те работят по фонд „Социална закрила” към социалното ведомство и за тях до края на годината са осигурени над 1,3 млн. Лева. Предвижда се близо 10 хиляди души, от които 1166 деца, да получават безвъзмездно всеки ден топъл обяд. От 1 ноември се очаква да заработят допълнително за целия зимен период и 11-те социални трапезарии към 6-те района на Пловдив.
Днес, в деня за борба с глада, след молебен в църквата Света Марина, в двора й ще се раздават хранителни пакети от червенокръстците под тепетата. Това е 16-тата година, в която БЧК прави инцииативи за международния ден. Той е обявен от ООН като такъв през 1947 година в Квебек, Канада.

Може да харесате още...