Чуждестранни експерти ще уточняват причините за вривения трафопост в Бургас

До края на деня ще бъде възстановено електрозахранването в района на гръмналия като бомба трафопост в жилищен вход в Бургас. Това съобщиха от EVN България часове след случая, при който е истинско щастие, че не пострада човек. Ще бъдат организирани две независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента, първи и единствен в историята на дружеството, както заявиха още сутринта от дружеството. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти. Отделно ще има и вътрешно разследване, което ще стартира след приключване на работата на общинската комисия, която обследва сигурността на сградата.

Община Бургас е предоставила място за временно монтиране на нов трафопост, с който да бъде възстановено максимално бързо електрозахранването в района. За целта EVN България е организирала доставката на нова машина.
Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, уточниха още от компанията. По тяхна инфо, кръвните проби на двамата техници от екипа, които са били на мястото преди взрива, показват липсата на употреба на алкохолни и упойващи вещества.

Трафопостът се намира в сградата от края на 60-те години на миналия век. Само за 2012 година в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през този март то е било изцяло подновено.

EVN България Електроразпределение разпространи до медиите съобщение, че е готово да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

Може да харесате още...