Учените у нас с допълнителни 15 хил. лв. годишно

„Към допустимите персонални разходи на всеки учен у нас ще се добавя допълнително възнаграждение, чийто годишен размер възлиза на над 15 000 лв. на човек”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след като заедно с министър Сергей Игнатов връчи договори на докторанти от висши училища и научни институти от София, Варна, Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Пловдив за предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския социален фонд. 

„Днес връчваме 39 договора на стойност над 22 млн. лв. европейски средства. До края на октомври очакваме да бъдат подисани договори още 14 млн. лв. по тази схема, които ще бъдат предоставени на висши училища и научни институти. Ежегодно изплащаме над 20 млн. лв. европейски стипендии, към тях прибавяме 32 млн. лв. от националния бюджет – сума, отделена за развитие обучението на студенти”, изтъкна министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. „В проектобюджета за следващия програмен период, за системата на висшето образование допълнително насрочваме 20 млн. лв., които ще бъдат предоставени за най-добрите професионални специалности по рейтинговата с-ма”, допълни той. По думите на Игнатов, субсидията на висшите училища се повишава допълнително с близо 8 млн. лв. за обучаване на студенти.

Той отбеляза, че по време на участието му в Съвета по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство) на ЕС в Люксембург е договорено въвеждането на «бонусна схема» при определяне заплащането на изследователския труд, съгласно която, към допустимите персонални разходи на всеки учен да се добавя допълнително възнаграждение, което в максимален годишен размер да достига 8000 евро на човек. По време на Съвета министрите са обсъждали разпределянето на 80 млрд. евро за следващия програмен период – 2014-2020 г. „Споразумяхме се за 100 % пряко финансиране за участващите в „Хоризонт 2020”, при това без национално съфинансиране.”, обяви министър Игнатов.

„В процентно съотношение България печели най-много от тази схема, защото сумата от 8000 евро представлява 130% увеличение спрямо сегашна национална заплата на един български учен, в сравнение със само 15% увеличение спрямо сегашната заплата на един шведски учен.”, подчерта той.

„Договорихме и ревизиране на модела след първите три години, което ще предостави възможност да се предоговори сумата от 8000 евро, ако след третата година стане неизгодна за страните-членки”, допълни министърът на образованието, младежта и науката.

Може да харесате още...