Приморско превръща „Фотоваканция 2013” в европейско събитие

Месец след свежите емоции от „Фотоваканция 2012”, Приморско започна подготовката за фотографския форум през следващата година.

Амбициите са традиционната проява да се превърне в европейски културен проект. Това доведе до подписването на споразумение между общинската администрация и няколко организации, с което се гарантира развитието на обещаващото арт. Организаторите се обединиха около идеята да бъдат потърсени възможности за развитието на фотографския пленер като международен културен проект, както и да се открият подходящите за участие културни програми на ЕС. Приет е и общ план за подготовката и провеждането на събитието през следващата година.

През септември стотици фотографи окупираха Приморско, за да го превърнат в своеобразна столица на фотогорафията. Повече от 300 майстори на обектива взеха участие във „Фотоваканция 2012”, за да покажат уникалната природа на морската община през своя поглед. За първи път проявата в Приморско бе не само средище на таланта, но и преглед на най-новите технологични постижения в художествената фотография. Демонстрирани бяха тенденциите на развитие в модерното изкуство и се експонира обещаваща маркетингова платформа за популяризиране на южното Черноморие и България.

Създадените по време на „Фотоваканция 2012” творби ще бъдат събрани в представителна изложба, към която има интерес както от България, така и от чужбина, обясниха от общината. Фотосите, сътворени по време на тазгодишното издание на фотоваканцията, ще бъдат изложени за първи път в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Може да харесате още...