34 сек. видеоклип на МВР ще предпазва от телефонните измами

34-секунден видеоклип, изготвен от Пресцентъра на МВР в сътрудничество с експерти от Националната полиция, ще помага на хората да се предпазват от телефонни измамници. От началото на годината анализът  на властите показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления от този тип, съобщи комисар Атанас Илков, началник на отдел “Криминална полиция” в ГДНП на специална пресконференция по темата. За 9-те месеца на 2011 година регистрираните телефонни измами в страната са 210 като са задържани 43 измамници. За същия период на тази година са регистрирани 302 реализирани измами и опити за измами и са задържани 57 извършители.

Успоредно с информационната кампания, клипът, който пресъздава реално извършваща се телефонна измама, ще бъде предоставен на младшите районни инспектори в областните дирекции и те, в срещи с хората в  малките населени места, ще проведат допълнителни разяснения.

В четвъртък на влизане в град Левски беше задържана 3-ка, заподозряна за извършване на повече от 15 измами и опити за измами на стойност няколко десетки хиляди лева. Те действали на територията на Благоевградска, Кюстендилска област и в столицагта. Двама от задържаните са с богато криминално минало – в досието си има записани 8 телефонни измами в София през 2011 одина, при които са придобити над 8 хиляди лева. Той е бил вече задържан при операция на ГДНП миналата година в Левски.
Групата действала по следната схема: звънят на случайно избран телефонен номер и под предлог за пострадал близък, нуждаещ се спешно от пари за хирургическа операция, присвояват от роднините различни суми пари и/или златни накити. Друга схема, използвана от групата, е пътен инцидент с пострадало дете, причинен от близък/роднина и предоставяне на пари за прекратяване на наказателното преследване.
Схемите обаче се променят – напоследък се наблюдава, че престъплението се извършва вече в движение от автомобил, за да не могат измамниците да бъдат лесно локализирани.

Може да харесате още...