25 гей истории, разказани в книга, с премиера в 6 града у нас

Ден след 11 октомври – датата, на която вече три години в България се отбелязва Денят за разкриване – в Пловдив ще се случи премиера на книгата „Моето разкриване“. Часът е 18, 30, мястото – Книжарница Хеликон. Това е първата по рода си българска книга с лични разкази на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови (ЛГБТ) хора. Сборникът е подготвен и издаден от Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и е продължение на виртуален проект, който за 2 години е бил посетен от над 6000 души. Книжката ще се предлага в книжарници в цялата страна, както и в интернет.

Разкриването е сред най-трудните и емоционални процеси в живота на нехетеросексуалните хора, се казва в прессъобщение с покана за премиерата. Веднъж приели собствената си сексуална ориентация и/или полова идентичност, тези хора споделят, че имат нужда да споделят с някой близък човек, от когото могат да получат подкрепа и разбиране. Въпреки трудностите и дискриминацията, които ЛГБТ хората казват, че срещат всеки ден, днес все повече от тях решават да се разкрият пред своите родители, приятели, съученици, колеги и пред обществото.

25-те автора, чиито истории са включени в книжката, са на различна възраст – от 17 до 40 години, отрасли са на различно място – от Тутракан до София, имали са различен житейски път – едни са били приети, други са срещнали неразбиране и дори агресия, реализирали са се в различна посока – програмист, художничка, студент по лингвистика, работничка в хранително предприятие, адвокат, професионален военен и други.

Разказите им обрисуват действителността, в която израстват ЛГБТ хората в България през техните очи и с техните думи. Понякога тъжни, друг път изпълнени с любов или пък завършващи с отворен край, всички истории вдъхновяват със смелостта на своите герои да преборят страха и да бъдат себе си.

Освен в Пловдив, премиера книжката ще има още в Стара Загора – на 13.10 от 11:00 в „Хеликон“, Бургас – на 13.10 от 18:30 в „Хеликон“, Варна – на 14.10 от 11:00 в „Сиела – Фестивалния и конгресен център“ и Русе – на 14.10 от 16:00 в „Хеликон“. На събитията част от авторите ще прочетат своите разкази и ще поговорят с гостите.

Може да харесате още...