Ще се зачита осигурителния стаж и доход на съпрузите на хората със свободна професия

Зачитането на осигурителен стаж и осигурителен доход на съпрузите на хората, регистрирани като упражняващи свободна професия, занаятчийска дейност, на регистрираните земеделски и тютюнопроизводители ще става, когато с тяхно съгласие участват в упражняваната трудова дейност и по свое желание и за своя сметка се осигуряват във фонд „Пенсии” и фонд „Общо заболяване и майчинство” на държавното обществено осигуряване. Това предвиждат одобрени от правителството изменения в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Изрично е определен доходът, върху който лицата от тази категория следва да внасят законоустановените осигурителни вноски и е уредена правната възможност те да провеждат осигуряването си чрез осигурителни каси.
За същата нова категория осигурени лица (по чл. 4, ал. 9 от КСО) се регламентират и сроковете за подаването на документите, необходими за изплащане на парични обезщетения, както и редът и начинът за изчисляването и изплащането им. Промените се въвеждат чрез изменения в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
С промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се регламентира редът за осигуряването на новата категория осигурени лица, както и се уточнява моментът, от който възниква, прекъсва се, възобновява се или се прекратява осигуряването им. За тези лица се предвижда териториалните поделения на Националния осигурителен институт да издават и заверяват осигурителни книжки.

Може да харесате още...