Одобрените от МС промени в данъчните закони влизат в НС

Одобрените от Правителството промени в Закона за ДДС, както и в други данъчни закони, влизат в петък, 12 октомври, в НС. Целта на промените е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, хармонизиране на българското с европейското данъчно законодателство, както и прецизиране на разпоредбите, които създават затруднения при практическото прилагане на законите.
Промените значително облекчават режима на деклариране и внасяне на корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица и се очаква да доведат и до намаляване на разходите за администриране на данъците от приходната администрация.
Едни от най-важните промени са свързани с това, че авансовите вноски за корпоративен данък се определят на базата на прогнозната данъчна печалба, без да се вземат предвид данъчните печалби от предходни години. Предвижда се данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 000 лв., да не правят авансови вноски за корпоративен данък.
За онлайн хазарта се въвежда данък от 7%, а за останалите видове хазартна дейност 15-процентната ставка се запазва.
Промените в КСО и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) предлагат да бъде променен редът на погасяване на публичните задължения в чл. 169 от ДОПК, когато длъжникът не е в състояние да погаси всички задължения.
Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяването на публичните задължения по реда на настъпване на падежа им.
Запазва се досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски за задължително допълнително пенсионно осигуряване, като те ще се събират в отделна сметка с оглед техния капиталов характер и запазване правата на осигурените лица.
По отношение на здравноосигурителните вноски се дава възможност на лицата да заявят кое от задълженията си погасяват с оглед запазване на правата им по ползване на здравни услуги.
В Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава-членка на Европейския съюз или в друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи и от 1 януари 2013 година или с дриги дими – да станат облагаеми със ставка от 10 процента. За депозит от 1000 лв. Например месечно това ще означава около 30 стотинки, съобщи по Нова ТВ министър Симеон Дянков, който е категоричен, че такъв данък трябва да има така, както съществува в останалите страни.

Може да харесате още...