В следващите 11 години асансьорите стават напълно безопасни?

От 30 юни идната година всички асансьори трябва да бъдат с монтирано устройство за контрол на товара, което да не допуска задвижване на асансьора в случай на претоварване. Друго възможно решение е в кабината да се монтира врата, ограничаваща ползваната площ за пътници. Мярката има за цел да предотврати възможността за претоварване на асансьорите, с което да бъдат избегнати аварии и злополуки.

Това е само едно от изискванията, които ще се въведат с проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори.
Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат дооборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на нормалното електрическо захранване. Проектът предвижда в срок до 31 декември 2014-та шахтите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината и в шахтата и ролковото помещение на асансьорите да се монтират устройства за аварийно спиране на асансьора. Предвижда се да бъде въведено изискване в срок до 31 декември 2015-та асансьорните кабини да се дооборудват с устройства за аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците и фирмата за аварийното обслужване на асансьора. Това решение ще осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при възникване на инциденти и ще ограничи случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Проектът предвижда още до 31 декември 2023 година под кабината на асансьорите в жилищните сгради и в срок до 31 декември 2018-та под кабината на асансьорите в другите сгради да бъде монтиран щит, чието предназначение е да предпазва пътниците от падане в асансьорната шахта.
Всичко това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи на асансьорите.
С проекта са прецизирани и подобрени няколко разпоредби, със задълженията на лицата, които поддържат асансьори и с реда за поддържане на асансьорите. Допълнени са неизправностите на асансьорите, при които задължително трябва да бъде спряна тяхната експлоатация до отстраняване на неизправността.
Предложения по текста може да се изпращат на адрес: e.piperova@mee.government.bg –
Проект за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори

Може да харесате още...