В Пловдив тече Международен фестивал на китарата

За седми път Пловдив домакинства Международния фестивал на китарата. Той се организира от Община Пловдив като част от програмата на Есененния салон на изкуствата и се провежда в Драматичния театър до събота включително.

Досега са участвали световноизвестни състави и солоизпълнители като Дейвид Рейнхарт квартет, Пол Гилбърт бенд, Квинтет „Китарисима“, Оскар Гузман, Олаф Ван Гонисен, Атанас Уркузунов и много други.
В първата вечер на тазгодишното издание се представиха Иван Лечев – Жан-Мари Екей проект. Общото помежду им е, че и двамата през годините са участвали със самостоятелни проекти в пловдивския китарен фест. Този проект е идея и е продуциран от него. Заедно с двамата китаристи на сцената излязоха Милен Кукошаров – клавишни, Веселин Веселинов-Еко – бас и Стефан Цеков – ударни инструменти.
В петък, 12 октомври, можем да чуем и видим Роберто Фабри (Италия) и Китарно дуо Бернар Пирис-Бриджит Репитон (Франция). Първият е изключително активен като изпълнител, композитор, преподавател и желан член на жури в международни китарни конкурси по цял свят, а Китарното дуо са най-излъчваните френски китаристи в радиоефира на Франция и Белгия.
Фестивала ще закрият Франсиско Берниер (Испания) и Китарен квартет ЕОН от Италия. Франсиско Берниер е спечелил над 20 международни награди и е бил солист на много оркестри в Русия, Англия, Испания, САЩ…, а членовете на Квартет Еон са завършили с най-високи оценки различни италиански консерватории и имат разнообразен музикален опит – от класическа музика през електронни жанрове до джаз и блус.

Ако ви се слуша китара – елате в пловдивската Драма 🙂

Може да харесате още...