Тристранният съвет обсъди проекта за Закон за държавния бюджет за 2013-та, днес се гледа на МС

Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се запознаха с предложения проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2013 година като направиха своите предложения за корекции и промени. В бюджета е предвидено увеличение средно с 9,3 % на размера на пенсиите от 1 април 2013-та и увеличаване на единните разходни стандарти в средното образование с 5%. Предвидени са повече средства за култура, здравеопазване, инфраструктура. В хода на дискусиите стана ясно, че в рамките на бюджетната процедура ще бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на допълнителни приходи и съответно за увеличаване на разходната част на бюджета. На своето заседание социално-икономическите партньори обсъдиха също и предложенията за промени в данъчното законодателство, чиято цел е да се улесни плащането на данъчни задължения.

В рамките на заседанието се проведе дискусия и по предложението за увеличаване на минималната работна заплата за страната от началото на следващата година от 290 лв. на 310 лв. Социално-икономическите партньори подкрепиха проекта на постановление на Министерския съвет за определяне на нов, по-висок размер на линията на бедността за следващата година, която ще достигне 241 лева.
Социално-икономическите партньори подкрепиха предложенията за промени и в четири наредби, които са в съответствие с измененията на Закона за защита от дискриминация и Кодекса за социално осигуряване и въвеждат изискванията на Директива 2010/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 7 юли 2010-та за прилагане на принципа на равно третиране на мъжете и жените, които извършват дейности като самостоятелно заети лица.
Изменения бяха одобрени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за осигурителните каси, Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица.

Оценката на Българската търговско промишлена палата във връзка с изпълнимостта на бюджета е, че при така подготвените параметри и настоящата икономическа ситуация бюджетът е изпълним. Разчита се основно на повишаване на вътрешното потребление, което ще доведе до повече приходи от акцизи и ДДС. Основните рискове, които могат да допринесат за неизпълнение в приходната част, са свързани с намаление на инвестициите и износа в резултат от влошаване на икономическа ситуация в Европа.
Относно проект на постановление на Министерски съвет за определяне на минималната работна заплата в страната за 2013 година, бизнесът напомни позицията си, че повишаването на МРЗ ще натовари бизнеса допълнително, което ще наложи предприемането на мерки за неговото компенсиране. От БТПП допълват, че след последните две увеличения на МРЗ, по данни от Националната статистика, броят на безработните е нараснал с над 67 хил. души (от 343 хил. през трето трим. на 2011 г. до 410 хил. през през второ трим. на 2012 г.). От Палатата предлагат изменение на методиката, от гледна точка на „раздалечаване” на линията за бедност от минималната работна заплата, тъй като последната не е социална помощ, а престация за положен труд (макар и нискоквалифициран).
Днес МС ще разгледа проекто-закона за бюджета.

Може да харесате още...