Първата частна онко-болница вече е факт – лечението е безплатно

Водещи специалисти, които не са удовлетворени от досегашния начин на лечение на пациентите в областта на медицинската онкология, създадоха първата частна онкологична болница в България. МБАЛ „Централ онко хоспитал“ е специализирана за лечение на онкологично, хематологично и неврологично болни. Болницата е в Пловдив, въпреки, че част от основателите и са лекари от софийско онкологично дружество и от Стара Загора.

„Причината да създадем здравното заведение е желанието ни да променим отношението, обслужването, качеството на лечение на страдащите от злокачествени заболявания“, обясни д-р Заприн Пепелов, медицински управител на „Централ хоспитал“. Към болницата е основана и Етична комисия, която да подпомага провеждането на клинични изпитвания. Благодарение на тях се усъвършенства лечението в онкологията – въвеждат се лекарства на експериментално ниво, на които предстои регистрация. По желание болните могат да се включат в проучванията на медикаменти, за възможност за по-ефикасна терапия.

Новата структура разполага със 120 легла само за медицинска онкология, отделно за хематология и неврология. Болните са настанени в климатизирани стаи с телевизор, санитарен възел и интернет.

Лечението е абсолютно безплатно за здравноосигурените. Провежда се по договор със Здравната каса. Екипът се стреми да няма липси на медикаменти. „Стремим се да осигуряваме навременна терапия. Частната структура е гъвкава, сами си търсим лекарствата, не чакаме на някой друг“, казва д-р Пепелов.

Той подчертава, че освен комфортната база и редовното зареждане на лекарства, болните имат възможност да се лекуват при едни от най-добрите онколози в България. Екипът поддържа постоянна връзка с доц. д-р Константа Тимчева, национален консултант по медицинска онкология и химиотерапия. Най-уважаваният и от пациенти, и от лекари онко специалист в България е сред основателите на „Централ хоспитал“. Шеф на онкологичното отделение е не по-малко признатия д-р Велко Минчев. Тук работи и д-р Венета Котева.

Привлечени са и двама изключителни лекари от Стара Загора – д-р Христо Мурджев и д-р Румяна Илиева. „За съжаление медици от града на липите дават грешна информация на болните, че д-р Мурджев и д-р Илиева работят извън страната“, само съобщава без да коментира действията на колеги д-р Пепелов.

Управителят посочва, че в онко болницата има назначени и психолози, защото това е заболяване, при което освен тялото, страда и психиката на човека, стресът е огромен. Ръководител на екипа психолози е проф. Румен Стаматов. „Хората трябва да приемат диагнозата и да наберат сили да се включат в терапията, защото самоучастието, вярата в победата над болестта е половината от лечението“, подчертава управителят на първата частна онкологична болница в България.

 

Може да харесате още...