Над 60 на сто от учениците над 16 у нас – с поне един опит за тютюнопушене, конкурс като превенция

64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 38.9% са пушили поне една цигара през последните 30 дни. Това показват данни на Европейския проект за изследване на училището у нас през 2011 година. Тревожната статистика показва, че българските ученици на 15-16 годишна възраст са на 4-о място по тютюнопушене сред 36 от европейските страни, а българските момичета са на второ място сред връстниците си в Европа.
Ето защо и през идната година ще Министерството на здравеопазването набляга върху превенцията с националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“. Той се провежда за пета поредна година и в него могат да участват ученици от 1 до 12-ти клас, разделени в три възрастови групи – от 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Той ще продължи до 14 април 2013 година, а официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 ма. – Световния ден без тютюн. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата.  До сегашното си юбилейно издание конкурсът е дал възможност за творческа изява на близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.   Пълната информация за регламента на конкурса е публикувана на интернет-страницата на МЗ и РЗИ в страната.
Новост в тазгодишното издание на конкурса е инициативата „Предай нататък”, целта на която е ученик непушач да формира фокус-група от свои съученици – пушачи и заедно да търсят методи за пълен отказ на цигарите, обяви народният представител Моника Панайотова, партньор бна инициативата. Идеята на подхода е отказалите тютюнопушенето да формират нови групи за отказ от вредния навик.
Освен 9 награди в трите възрастови групи, е предвидена и една специална награда – посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Във връзка с извършвания контрол на забраната за тютюнопушене на обществени места министър Десислава Атанасова информира, че в периода от 1 юни до края на септември органите на държавния здравен контрол са наложили глоби за 19 700 лв.

Може да харесате още...