Временният посланик на Великобритания увери, че до 2014-та ограниченията за работа на българи и румънци ще са отпаднали

Заместник-министър Иван Найденов и временно управляващата посолството на Великобритания Катрин Барбър се срещнаха и разговаряха относно скорошно изказване на министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей за възможно въвеждане на допълнителен контрол на границите. То беше интерпретирано в медиите като мярка за ограничаване на потока от граждани на Румъния и България и предизвика реакция от страна на властите у нас, припомниха от пресслужбата на МВнР.

Подобно изказване на висш британски държавен представител подронва устоите на Европейския съюз, където свободата на придвижване е една от четирите основни свободи, заяви зам.-министър Найденов. Той отбеляза също, че тази позиция не съответства на заявената от правителството на Великобритания воля за насърчаване на растежа в ЕС чрез укрепване на единния пазар. Споменаването на България и Румъния в такъв контекст би било неприемливо, тъй като това е знак за неравнопоставеност на една група страни-членки, подчерта Иван Найденов.

Катрин Барбър е уверила, че министър Мей не е споменавала България и Румъния в интервюто си. Изказването ѝ е било свързано със Стратегическия преглед на отношенията на страната с ЕС, който е предвиден да приключи през 2014 година, преди парламентарните избори в страната. Дотогава ограниченията за работа на българи и румънци ще са отпаднали, отбеляза британският дипломат.

Може да харесате още...