Открит летателен ден в Авиобаза Граф Игнатиево, рок и метъл на живо край летящите изтребители

Авиобаза Граф Игнатиево отваря врати за посетители днес, 6 октомври от 9 часа. Откритият летателен е по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Официалното откриване е в 11.00 часа, веднага след това стартира и летателната програма с елементи от основните мисии на ВВС: „Air Policing” /прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне с последващо блокиране на пистата/, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители, сложен пилотаж на малка височина… Специалната изненада обаче е в края на летателната програма, но от Граф Игнатиево не я издават стратегически 🙂 
Разбира се, докато изтребителите излитат и кацат, ще има и статичен показ на авиационна техника – МиГ-29, МиГ-21, Су-25, C-27J Спартан, Ан-30, Пилатус РС-12, Пилатус РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 Кугър, както и на гостуващите хеликоптер „Пантер” от състава на Военноморските сили и AW-139 на Гранична полиция.
Ще има още различни центрове за демонстрации, в някои от които посетителите ще могат да вземат и лично участие като доброволци за пожарогасене, прослушване на радиоразговори, сглобяване на стрелково оръжие, изпробване херметичността на противогаз, участие в полети с авиосимулатор и други.
Групите „Dark Spirit”, „Crossfire” и „John Steel” ще забият на сцената и допълнително ще покачат адреналина на зрителите, издават от авиобазата. За днешния ден, пореден в програмата за отбелязване на едновековния юбилей на ВВС, се очаква в Граф Игнатиево да пристигнат между 8000 и 10 000 зрители с около 5000 автомобила. За тях в района на селото са обособени временно три паркинга, означени със знак Д-19 „Паркинг”.
За удобство и улеснение, обаче, от МВР препоръчват посетителите на открития летателен ден да използват за придвижване междуградските автобуси и ж.п. транспорта (справка за разписанието можете да направите на официалния сайт на Военновъздушните сили – www.airforce.mod.bg).

Областна дирекция на МВР Пловдив предупреждава шофьорите, че са възможни промени в движението за периода от 09:00 до 15:00 часа. При необходимост ще бъде спряно движението в посока Карлово – Пловдив като обходният маршрут ще бъде през селата Царимир – Церетелево – Неделево – Голям Чардак – Малък Чардак – Строево – Труд – град Пловдив.
В района на авиобазата няма да бъдат пропускани хора с оръжие /вкл. газови пистолети/, в нетрезво състояние и с много обемист багаж.

 

 

Може да харесате още...