Симеон Дянков: Бюджет 2013 е бюджет за увеличаване на доходите

Бюджет 2013 е бюджет за увеличаване на доходите, заяви в интервю за вестник Стандарт вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който стана отново сред най-коментираните мъже в държавата, откакто на 3 октомври в сайта на МФ бе публикуван проектобюджета за идната година.

За вестника финансовият министър акцентира на значителното увеличаване на няколко основни пера, най-голямото от които са пенсиите. Ресурсът за повишаването им от 1 април 2013 година е около 600 млн. лв., което е средно с 9,3% и ще компенсира напълно инфлацията от средата на 2009 година досега. Сред предложените промени са и повишение на минималната работна заплата, с която са свързани няколко социални плащания, както и чувствително увеличаване на заплатите в образованието и културата, допълва Дянков.
Заложеният в Бюджет 2013 дефицит не се променя спрямо миналогодишния, а основният приходоизточник се предвижда да бъде данъкът върху добавената стойност. Основание за това, според министърът, е тенденцията на непрекъснат растеж на приходите от ДДС от 2010 година насам, както и въведената от Националната агенция за приходите единна връзка с касовите апарати на търговските дружества.

Приходната част на бюджета за 2013-та се увеличава с 1,796 млрд. лева спрямо 2012 година. Социалните разходи нарастват с над 790 милиона лева заради увеличаването на пенсиите (с 585,9 млн. Лева); увеличаването на средствата за социални помощи и обезщетения (със 135 млн. Лева); увеличаването на финансирането на програми и дейности по заетостта (със 72 млн. Лева). Средствата за образование се увеличават с повече от 120 млн. лв.: С над 76 млн. лв. за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета, за университетите и държавните висши училища в зависимост от оценката за качеството на обучението.
Увеличават се и парите за култура с над 31 млн. Лева:
С 26 млн. лв., се увеличават разходите за държавните и общинските културни институти в т.ч. музеи, галерии, библиотеки и читалища.
Увеличават се планираните разходи за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда с 510 млн. лева.
С 20 процентни пункта (218 млн. лв.) се увеличава осигурителната вноска за фонд „Пенсии” за работещите в сферата на отбраната и сигурността.
Консултациите по отношение бюджетите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната продължават, като окончателно решение ще бъде взето на заседанието на Министрския съвет, на което ще бъде разгледан Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2013 година, съобщават от пресцентъра на МФ.

Може да харесате още...