Във Варна започва строителство на нов онкологичен и лъчетерапевтичен център

Света Марина ще е името на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център във Варна. Строителството му започва утре, 6 октомври, когато в 9, 30 часа за старта на работната площадка се очаква да пристигне министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Центърът в помощ на онкоболните се изгражда със средства по ОП “Регионално развитие”. 

Той ще разполага с два линейни ускорителя, компютър – томографски симулатор, магнитнорезонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация и дозиметрична апаратура. Целта е да се въведат най-съвременни технологии, които ще подпомогнат ранната диагностика на онкологичните заболявания и подобряване качеството на живот на пациентите с тази диагноза.
В морската столица утре дипломите си ще получи вторият випуск лекари по дентална медицина на Факултет Дентална медицина към Медицинския Университет. В 10.30 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна ще бъдат връчени наградите „Златен Хипократ“ и наградата на Декана на факултета по дентална медицина на името на проф. д-р Славчо Давидов. Тази година се дипломират общо 54 дентисти – 20 % от тях са с отличен успех.

Може да харесате още...