БГ ученици с възможност да учат 1 година в САЩ

6-ма български ученици ще получат стипендии за едногодишно обучение в САЩ, които ще им покрият всички разходи, свързани с пътуването и участието в програмата за обучение YES, в т. ч. месечна стипендия за участие в обществени дейности, медицинска застраховка и др. Стипендиантите ще бъдат избрани чрез конкурс, организиран от Американският съвет за международно образование (American Councils for International Education – ACIE). В Америка българчетата ще  посещават държавни училища и ще живеят при американски семейства.

От българското Министерство на образованието съобщиха, че кандидатите трябва да отговарят на следните условия: да са ученици в 9 или 10 клас; да са родени между 1 януари 1996 и 15юли 1998;  да владеят  английски език; да имат много добър или отличен успех; да са български граждани; да не са живели в САЩ за повече от 3 месеца през последните 5 години.

Конкурсът ще се проведе в 3 кръга: I кръг – регистрация, последвана от кратък тест по английски език; ІІ кръг – есе (следобед, в деня на първи кръг); ІІІ кръг –  стандартизиран тест по английски език, есе, интервю и подготвяне на комплект документи за кандидатстване (около 1 месец след II кръг).  Кандидатите могат да се явяват в един от двата тестови центъра: на 12 октомври 2012 година в София, пл.”Славейков” № 4a, Столична библиотека, Американски център от 9:00 – 10:30 часа, когато ще преминат през регистрация с последващ тест. Или на 16 октомври 2012 година в Стара Загора, ул. “Цар Иван Шишман” №62, Езикова гимназия „Ромен Ролан” от 9:00 – 10:30 часа – също за регистрация с последващ тест.

При регистрирането и тестирането кандидатите трябва да носят ученическа и лична kарта или паспорт, скорошна паспортна снимка (3 x 4 см);химикал.

Програмата за обмен на ученици YES  стартира през октомври 2002 година с няколко основни цели: да насърчи разбирателството сред младежи от подбраните за участие в програмата страни и американски ученици, да стимулира развитието на толерантност, зачитане и уважение сред представители на различни етнически, религиозни и културни общности, да подпомогне младите хора да изявят лидерските си заложби и умения. България е една от страните, избрана да участва в програмата. Вече няколко години и наши ученици имат възможност за едногодишно обучение в САЩ по тази програма. Обучението се спонсорира от правителството на САЩ. Важно е да се знае, че след изтичане на визата за периода за едногодишен обмен, визата на учениците не подлежи на удължаване и те следва да се върнат в собствената си страна.

Ако имате нужда от повче информация – http://americancouncilssee.org;  http://ac-see.org  или пишете на електронен адрес  sofia@americancouncilssee.org.

Може да харесате още...