Изложение “Европейско образование 2012” – днес в Бургас

Международно изложение „Европейско образование”, което на 2 октомври събра в Пловдив тазгодишните зрелостници, днес се провежда хотел България в Бургас. На изложението ще бъдат представени водещи университети от Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Италия, Испания, Швеция и Швейцария. Сред тях се открояват University of Surrey, London South Bank University, University of Salford, Universität Passau, Aalborg University и много други.  Желаещите да кандидатстват за бакалавърски и магистърски програми в чужбина ще имат възможност в лични срещи с представители на университетите да обсъдят своите кандидатури и да получат компетентни отговори на въпросите, които ги интересуват.

В рамките на проекта MyUK University, български студенти в Oxford University, University of York и University of Essex ще споделят информация „от извора” с бъдещите си колеги.

За първи път в България ще бъде представен един от най-престижните университети в Германия – Пасау, водещ в специалности информатика, право и икономика. Представители да Германската служба за академичен обмен (ДААД) ще запознаят кандидатите с възможностите за финансиране на следването във Федерална република Германия и с образователната система в страната.

Специалности като Компютърна анимация, Дизайн, Медиалогия, Биомедицина, Биохимия, Психология, Управление на природни ресурси и изследване на възобняваеми енергийни източници стават все по-популярни сред кандидатстващите в чужбина българи.

Драстичното увеличение на таксите във Великобритания през изминалата учебна година не отказа българите да кандидатстват на Острова, коментира Ели Тончева, управител на ЕДЛАНТА, организатор на изложението. Тази година България заема 9-то място по брой на първокурсници в британските универитети, като изпреварва страни като Румъния, Гърция, Полша, Испания, Канада и САЩ.

Традиционно силен остава и интересът към Германия, където се предлага все по-глямо разнообразие от програми и на английски език. Германската агенция за академичен обмен DAAD ще има свои представители на изложението, които ще разясняват уловките при кандидатстване и възможностите за финансиране на обучението.

За посетителите на изложението е подготвена  серия от семинари, на които кандидат-студентите и техните родители ще могат да получат безплатна информация за избор на подходяща специалност, тънкостите при писане на мотивационно есе, подготовката на документите при кандидатстване в чужбина, отпускането на студентски заеми и др.

Въпреки кризата интересът към образователни програми в чужбина не само че не спада, но се увеличава значително. Така например спoред статистиката на UCAS, британската агенция за академичен подбор, продължа тенденцията за нарастване броя на кандидатствалите българи в  бакалавърски програми в британски университети. За учебната 2011/2012 от България са кандидатствали с 13,5% повече студенти в сравнение с 2010/2011. Или изразено в цифри, от 2,040 за 2010, броят на кандидатурите се е увеличил на 2,315 за 2011.

По традиция и тази година в рамките на проекта MyUKuniversity, са поканени настоящи студенти на престижните британски университети Oxford, Единбург и Астън, които ще могат да отговарят на въпроси свързани с приема, обучението и живота в техния университет.

Тези, които се интересуват от кандидатстване в Германия, ще могат да получат ценни съвети за избора на университети, процедурата по кандидатстването, необходимите сертификатни изпити по немски език. В програмата на изложението сме включeни и 2 практически семинара с ценни съвети  по темите : Как да избера своята професия и  Как да напиша добро мотивационно есе.

За желаещите да кандидатстват в британски университети за учебната 2012/2013 по време на изложението се предлага безплатна регистрация в сайта на UCAS.

По време на изложението ще бъде обявен и конкурсът за есе на ЕДЛАНТА на тема „Защо избирам да уча в чужбина?” с награда 1000 евро за учебната 2013/14 г.

Може да харесате още...