За 2 дни – 53-ма пациенти са се оплакали от неправомерно искане на пари в болниците

Само през първите два дни на октомври на горещите линии за оплаквания в системата на здравеопазването са се обадили 114 души. 53 от тях са свързани с нерегламентирани плащания – има сигнали за непредвидено дарение за очна операция, за заплащане на сърдечна операция на дете, както и за допълнително заплащане на медицински услуги, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.Министерството на здравеопазването призовава хората да подават писмени сигнали и жалби, ако нещо подобно им се случи.
Какво става след това? Всяка една жалба се завежда в деловодството на Министерството на здравеопазването и се разпределя за проверка към компетентните структури на ведомството. По всички писмено депозирани сигнали и жалби се извършват проверки от съответните специализирани структури на Министерството – дирекции, регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция „Медицински одит” и Изпълнителна агенция по лекарствата. След приключването на всяка проверка на всеки гражданин се предоставя конкретен отговор, обясняват от здравното ведомство.
Експертите напомнят, че за да се провери всеки отделен случай, е необходимо да се предоставя конкретна информация, която да позволи на проверяващите да извършат проучване на място.
„Гореща линия“ на Министерството на здравеопазването е създадено през декември 2010-та и за времето на неговото действие – до края на септември 2012 година – на „горещите телефони” (9301152, 9301253 и 9301259) и „горещия имейл” (goreshtalinia@mh.government.bg) са получени над 15 000 запитвания, сигнали и молби за съдействие, повече от 2500 имейла, от които над 250 жалби. За същия период 212 пациенти са се оплакали от принуждаване към избор на екип, предоставяне на дарения, заплащане за спешна помощ, и един куп нерегламентирани плащания на медицински услуги.

Може да харесате още...