Започва изграждането на Българския Лувър, все още му търсят име

Официален старт на изграждането на бъдещия Национален музеен комплекс, наричан още „Българският Лувър”, дават в 13 часа днес вицепремиерът Симеон Дянков, министър Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Музеят ще бъде разположен в кв. 500, който включва комплекс от сгради, собственост на Министерство на културата, в площта между бул. „В. Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия. Средствата за изграждането на Комплекса са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева.

Проектът е на архитект. Янко Апостолов, а строител е „Главболгарстрой”. Бъдещият Национален музеен комплекс ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 м². В двора на Музея ще има и голям скулптурен парк. Т.нар. Български Лувър няма да е просто музей – в неговите пространства ще се съхранява паметта на нацията ни – от най-ранните икони до съвременни творби. Музеят ще дава и възможност за развитието на таланта на нашите деца – с изнесени часове в галериите, както е по света, обясниха от културното ведомство.
Все още Министерството на културата търси име за Музейния комплекс – предложенията могат да се изпращат на адрес: София 1000, бул. „Ал. Стамболийски” № 17, дирекция „Културно наследство”, отдел „Музейна дейност и изобразителни изкуства”, както и по електронен път на адрес: k.djumalieva@mc.government.bg.

Може да харесате още...