Нанотехнологии променят строителството

Нанотхенологии, променящи строителството, ще демонстрират изложители на Международния технически панаир в Пловдив, който започва утре, 24 септември. Новите методи правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация, твърдят експертите. 

Приложението на нанотехнологиите ще може да се види в нискоенергийна къща, един от експонатите на българска компания (макетът е показан на снимката). Двуетажната сграда е в традиционен стил, с площ 70 кв. метра и на промоционална цена по време на изложението – първоначална вноска от 7500 лева и изплащане на останалата част от сумата по 500 лева на месец, колкото е средният размер на наемите за подобно жилище. В експозицията на фирмата присъстват отделни строителни елементи, базирани на руски нанотехнологии. Един от тях е композитната арматура, при която безалтопластиката и стъклопластиката заменят стоманата. Това удължава срока за експлоатация и дава икономии от 30%.
Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните. Например 1 милиметър фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, обясняват експерти.
Компанията ще представи пеностъкло и пеностъклен чакъл, които са новост за българския пазар. Този материал изолира, предпазва от вода и химични замърсители, не се свива, не гори, не се разрушава от гризачи и е екологично безопасен, твърдят от МКМ. Пеностъкленият чакъл значително подобрява качеството на настилките, разясняват специалисти.
В пътното строителство навлиза и нискотемпературният асфалт. Една от последните новости ще демонстрира на ЕСЕН 2012 водеща швейцарска компания. Акцентът ще бъде върху пеноасфалт, който се полага в студено време и има висока енергийна ефективност. Фирмата е разработила и технология, при която не са необходими никакви химически добавки.
Един от лидерите в пътното строителство в Германия пък представя метод за оптимално преработване и влагане на рециклиран асфалт в асфалтовите смеси и иновативни разработки в областта на асфалтосмесителите. Новост е оптимизираната инсталация за битумна емулсия, чиято премиера в Германия е само седмица преди Международния технически панаир в Пловдив.
Над 70 иновации са включени в експозициите на участниците в най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, който се организира в Пловдив. Изложители от 43 държави ще покажат модерните тенденции в областта на машиностроенето, строителството, химията, електротехниката и електрониката, екологията и енергетиката, управлението на водите, информационните технологии, автомобилната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, минната промишленост. Очаква се над 100 000 посетители от страната и чужбина.

Може да харесате още...