89 с хепатит А в Белоградчик, пазете хигиена

89 случая на хепатит А са регистрирани в ромската махала на Белоградчик от края на месец юли досега, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Болните са хоспитализирани в инфекциозните отделения на МБАЛ Лом и Монтана. Според здравните инспектори, заразяването е с контактно-битов източник и причина за него са лошите хигиенни условия в домакинствата. Най-засегнати са децата между 5 и 15 години – те представляват 88 % от заболелите.

От Районната здравна инспекция уверяват, че са предприели всички мерки за недопускане разпространението на заразата.
Епидемиологично проучване е отхвърлило като причина заразяване чрез питейната вода, но въпреки това количеството на остатъчния хлор във водоснабдителната система е завишено и се проверява редовно. Извършен е инструктаж за стриктен противоепидемичен режим в детските и учебните заведения, в които има регистрирани случаи на хепатит А. Проверени са и останалите детски и учебни заведения и са дадени указания за стриктно спазване на нормативната уредба при постъпване на деца в тях. Инспекторите са проверили лечебните заведения за извънболнична помощ в града, дадени са указания за издирване, наблюдение и изследване на контактните лица. Кметът на Белоградчик следи за редовно сметосъбиране и сметоизвозване в засегнатия квартал и недопускане спиране на водата. Вече са проведени и беседи за начините на заразяване и предпазване от заболяване в ромската махала.
Повишената заболеваемост от вирусен хепатит А има цикличен характер през годините, напомнят от здравното ведомство. Цикличността се дължи на особености на вируса и на натрупването на население, което няма имунитет срещу заболяването. В началото на есента се очаква заболеваемостта от вирусен хепатит тип А да продължи да се повишава и да достигне стойности, близки на тези през 2011 година, когато се заразиха около 6 000 души. Възможно е да възникнат епидемични взривове сред рискови групи с ниска здравна култура и в други населени места, затова F2F TV се присъединява към призива на Министерството на здравеопазването да следим за личната си хигиена и да избягваме храна със съмнителен произход и хигиенни условия на съхранение!

Може да харесате още...