Седмица на отворените врати в Резиденция Евксиноград

Резиденция Евксиноград отвори вратите си за посетители. Поводът е 130 години от началото на изграждането й. Любопитните ще могат да се разходят безплатно в двореца и парка през цялата седмица, включително и през уикенда. Посещенията се организират в две дневни групи – от 10:00 и 13:00 часа като в групата могат да се включат най-много 30 души.  Предвидено е обиколка с екскурзовод на парка с оранжериите, сградата на двореца и т. нар. Френска градина.

Дворецът Евксиноград е построен в края на ХІХ век като лятна резиденция на монарсите от третото българско царство. Всъщност, лансирането на идеята за утвърждаването на Варна като лятна столица на Княжество България, става през 1880 г., когато в града е посрещнат княз Александър І Батенберг. Тогава на това място се е намирал манастирът Св. Димитър, известен с прекрасната си гледка към морето и с хубавите си бели вина. Князът харесва мястото и решава да построи на него лятна резиденция. За тази цел през 1882 г. варненската община и гръцката митрополия подаряват манастира Св. Димитър с прилежащата му околност на княз Батенберг.
На 15 август 1882 г. тържествено е положен основният камък на летния дворец, наречен първоначално “Сандрово” по италианското умалително име на Александър – Сандро. Първоначалният проект, принадлежащ на виенския архитект Виктор Румпелмайер не е реализиран изцяло, поради настъпилите политически събития в страната, свързани с детронацията на княза.
Лятната резиденция е завършена от новия български княз Фердинанд I в периода 1887 – 1900 г. Наложени са корекции в проекта в духа на европейските традиции, осъществени от швейцарския архитект Херман Майер, немският Леерс и българският архитект Никола Лазаров.
Внушителната сграда е оформена в три етажа с конусообразен покрив и четириъгълна кула с часовник, обърната с лице към морето. Външната архитектура на двореца е като реплика на френските ренесансови дворци от XVIII в. – с фигурална зидария, висока мансарда, с метална обшивка и куполообразен завършек в единия край.
Интериорът е представен от стилна английска мебел, автентични камини, изработени от италиански мрамор в различен цвят, френски полилеи с вградена златна лилия – символ на френската кралска династия „Бурбони”, стенни и каминни часовници, редки картини закачени върху стени със златисти копринени тапети.
На 27 юли 1893 г. по молба на княгиня Мария-Луиза, първата съпруга на Фердинанд I, дворецът “Сандрово” е преименуван в “Евксиноград”. Новото име произлиза от древногръцкото наименование на Черно море – евксинос понтос, със значение на гостоприемно море, в случая със значение на гостоприемен град.
Неразделна съставна част от комплекса Евксиноград е и дворцовия парк.
За оформянето на парка от 800 дка, през 1888 г. княз Фердинанд I привлича френските паркостроители Едуард Андре и Анри Мартине. Изпълнението започва през 1890 г., като в периода 1890 – 1892 г. се извършват основните работи по трасирането на партерната част и моделирането на терасите с растителност, внесена от Цариград, Унгария, Франция и Италия. Обемно-пространственото изграждане на парка е съобразено с основните проучвания на почвените и климатични условия.
Първият декоративен материал е доставен от Южна Франция. По оголените и каменисти места е нанесена плодородна почва, взета предимно от поречието на река Камчия.
Североизточно от дворцовата сграда са изградени оранжерии за презимуване на палмите и производство на цветя. В тях и в декоративния разсадник се отглеждат над 500 вида цветя и над 200 вида фиданки за попълване на пейзажните групи и оформяне на нови.
Ако сте изкушени да се докоснете до историята и днешния дворец с парка и оранжериите, е небходимо да направите предварителна резервация на тел. 052 393 140 или на е-mail: residence_euxinograde@abv.bg.

Може да харесате още...