Десетки в Пловдив откликнаха на спешен апел за кръводаряване в полза на Любомир Буков, който спаси село Долна махала след взрив на газова цистерна

Че личните проблеми се загърбват, ако има нужда от обединение за спасяване на човешки живот – това показа резултатът от спешния апел за кръводаряване, който днес по обяд отправиха кметът на пловдивското село Брестовица Любен Радев и ГЕРБ Пловдив Област. Повод за призива стана предстоящата операция на 33 годишния Любомир Буков, който преди броени дни с риск за живота си спаси от помитане село Долна махала. Любо буквално е горял като факла, докато е запушвал крана на цистерната, която се е взривила при зареждане на газстанция край селото. Ако не го е бил направил, не е ясно колко от селото е щяло да остане след избухването…

Любо Буков е от Брестовица и от инцидента е в УМБАЛ Св. Георги, където вече е претърпял операции. Днес ми се обади д-р Гълъбова от Здравната служба в селото и ми съобщи за спешната необходимост от кръв. Любо е А отрицателна група. Но човек може да кръводари в негова полза и ако е друга кръвна група – задължително е необходимо обаче да каже, че кръводарява в полза на Любомир Буков, коментира кметът на Брестовица.
ГЕРБ Пловдив Област се включи в призива му за кръводаряване като изпрати спешни апели до структурите си в 17-те общини и до медиите с молба за бързо разпространяване на информацията.
Сред първите, които се отзоваха, бяха младежи от областната структура на ГЕРБ – Вяра Стоева, общинският съветник от Асеновград Гавраил Бялков и Димитър Кутев от Марица. От тримата само мен не допуснаха да кръводаря заради ниския ми хемоглобин. Останалите колеги дариха и смятам, че това е най-естествено – да помогнем при нужда, разказа Вяра. По думите й, в ранния следобед – около час след публикуване на призива в медиите и интернет пространството, в Окръжна болница е имало поне 10 души, които са чакали да кръводарят в полза на Любомир Буков след като са чели или чули апела.

Операцията ще бъде в понеделник, съобщи майката на обгорелия младеж. Тя благодари на всички, които са помогнали и получи уверения от името на народния представител и областен координатор Димитър Лазаров, че организацията ще подсигури небходимите консумативи и лекарства за възстановяване на сина й.
От Министерството на здравеопазването разпространиха информация, че в кръвната банка на Университетската болница Св. Георги в Пловдив има достатъчно кръвни продукти и кръв от А отрицателна група за предстоящата операция: Операцията на Любомир Буков ще бъде извършена, независимо от общия недостиг на кръв и кръвни продукти от групите А и О в цялата страна. Същевременно лекарите от Университетската болница призовават гражданите на Пловдив и областта да се включат активно в кампанията по кръводаряване на Министерството на здравеопазването.
Операцията ще е трета поред, откакто мъжът е в УМБАЛ. Той е с тежка термична травма със 72% изгаряния.
Желаещите да дарят кръв могат да направят това в Кръвната банка на Пещерско шосе /до 14 часа/, както и в Кръвната банка на Окръжна болница в Пловдив /след 14.00 ч./, напомнят от здравното ведомство.

Може да харесате още...