Не достигат кръв с група А и 0 – стартира национална акция по кръводаряване

Заради недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О, Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправиха призив към кръводарители с тези кръвни групи. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

Най-належащо е да се намери кръв за лечебните заведения в София и в Западна България. Кръводарителите трябва да знаят, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни и че когато се включват в кръводаряване, е небходимо да са здрави и отпочинали и да носят документ за самоличност.

Служители от Министерство на здравеопазването и Националния център за трансфузионна хематология ще се включат в акцията по кръводаряване, която започва днес. В София местата, на които може да се кръводари: ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа. И още – в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София.

Извън столицата акции ще се проведат и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

Може да харесате още...