Събират предложения за име на бъдещия Национален музей на България

Mинистерството на културата продължава да събира предложения за име на бъдещия Национален музей на България. Средствата за него – около 27 млн. лв. – вече са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 по проект „Национален музеен комплекс”. 

Бъдещият музеен комплекс ще се разполага на 500 кв. м. в сградите на бившия Технически университет в София. Комплексът ще има просторни експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 м².

Както е известно, проектът „Национален музеен комплекс” е наричан разговорно „Българският Лувър”. Най-големият български музей обаче трябва да носи и хубаво, звучно българско име, тъй като това няма да е просто музей – в неговите пространства ще се съхранява паметта на нацията ни, обясняват от културното ведомство.
Предложенията могат да се изпращат в Министерството на културата на адрес: София 1000, бул. „Ал. Стамболийски” № 17, дирекция „Културно наследство”, отдел „Музейна дейност и изобразителни изкуства”, както и по електронен път на адрес: k.djumalieva@mc.government.bg.

Може да харесате още...